370 artikelen

  • Twee handen voelen een pagina met braille
    Wereldbrailledag 2025: na 200 jaar is braille nog springlevend
    Elk jaar wordt op 4 januari Wereldbrailledag gevierd. In 2025 is het een speciaal jaar, want dan bestaat het brailleschrift 200 jaar. Braille is echter geen stoffig, dood schrift; het leeft en is nog continu in ontwikkeling. Het stelt mensen met een visuele beperking in staat stelt geletterd te zijn en mee te doen in onze samenleving. In dit artikel leggen we uit waarom braille zo belangrijk is en laten we zien dat braille na 200 jaar nog steeds springlevend is.
  • Tiener jongen kijkt zelfverzekerd in de camera
    Scholen
    Aangepaste schoolboeken voor leerlingen met een leesbeperking. Voor leerlingen die blind of slechtziend zijn of dyslexie hebben, maken we alternatieve leesvormen van hoge kwaliteit. Zo komt iedere leerling verder.
  • APACE: Ask the Accessibility Expert. Een persoon leest een e-book op een e-reader.
    APACE: Ask the Expert over toegankelijke online bibliotheken
    Op 17 december 2024 organiseert het APACE project een Ask the Accessibility Expert-sessie over de toegankelijkheid van online uitleenplatforms bij openbare bibliotheken en onderwijsbibliotheken. Stel je vragen aan onze toegankelijkheidsexpert.
  • Afbeelding (gif) van een oog dat open en dicht gaat met tekst: Pragmatische Inzichten voor uitgevers
    Toegankelijk Publiceren: Pragmatische Inzichten
    Met de cursus Toegankelijk Publiceren: Pragmatische Inzichten biedt Dedicon de beste start voor uitgevers die de essentie van toegankelijk publiceren willen begrijpen en die waardevolle inzichten direct willen vertalen naar de dagelijkse uitgeefpraktijk. Voor uitgevers die op zoek zijn naar de juiste richting en houvast, om met meer zelfvertrouwen aan de slag te kunnen met toegankelijk publiceren.
  • wiskundige vormen, notaties en een leerling dat een studieboek leest
    Toegankelijke wiskundenotatie: de regels
    Om de lineaire, platte wiskunde notatie van Dedicon te kunnen toepassen, hebben we duidelijke regels opgesteld. Zo kunnen geen misverstanden ontstaan.
  • meisje met hoge gestreepte roodwitte hoed leest in een groot boek
    Jumboleesplezier
    Behalve grootletterboeken maakt Dedicon ook boeken met Jumboletters voor slechtziende kinderen. Dat daar behoefte aan is blijkt wel uit de grote vraag.
  • Straatnaambordje personeel
    Vacatures
    Wil je meehelpen om de wereld te vergroten van mensen met een leesbeperking? En herken je jezelf in onze ambities en Kom-verder-mentaliteit? Weet dan dat jij bij Dedicon ook verder kunt komen. Dedicon biedt volop kansen aan medewerkers die onze missie omarmen.
  • Wiskundeformule
    Een toegankelijke wiskunde notatie
    De wiskundenotatie van Dedicon is een lineaire notatie in platte tekst bedoeld voor digitale documenten. Deze notatie is toegankelijk voor leerlingen die met een brailleleesregel werken of met tekst-naar-spraak software.
  • afbeelding van een jongeman die aan twee mensen iets uitlegt, wijzend op een laptop
    Toegankelijk Publiceren: Maatwerk
    Dedicon ondersteunt uitgevers met maatwerk in toegankelijk publiceren. Of dat nu gaat om een verdiepende training, een werksessie in huis, co-creatie of advies op maat. Geen vraag is ons vreemd! Kom verder!
  • Wiskundeformule
    Toegankelijke wiskundenotatie: de symbolen
    Welke wiskundige symbolen komen voor in de wiskundenotatie van Dedicon? Bekijk welke wiskundige symbolen geschikt zijn voor de brailleleesregel.
  • kinderen in een klas die op een tablet aan het lezen zijn
    Didactische aanpassingen
    Dedicon maakt lesmateriaal toegankelijk door school- en werkboeken didactisch aan te passen. Zo kunnen ook blinde leerlingen volwaardig meedoen in de klas.
  • Jongen bespeelt de ukelele
    Maak muziek! Leer zelf ukelele spelen
    Samen met Joep en Julia leert een kind snel en makkelijk een ukelele bespelen. Met dit kleine, vrolijk klinkend instrument speelt iemand al gauw de eerste liedjes. Maak muziek! Leer zelf ukelele spelen is een lespakket speciaal voor kinderen van 9 tot 12 jaar met een visuele beperking.
  • Modern Grieks met daarbij de Engels vertalingen op een krijtbord
    Modern én oud Grieks in braille
    Behalve het klassieke Grieks dat je op het gymnasium leert, is er natuurlijk ook het moderne Grieks dat de Grieken anno nu spreken. Afhankelijk van de specifieke situatie en taalvariant is Grieks bij Dedicon beschikbaar in braille. Dit geldt voor het Oudgrieks én het moderne Grieks.
  • Op de Tast Zintuigelijke waarneming wordt gelezen
    Op de Tast: De collectie
    Voor blinde leerlingen ontwikkelde Dedicon een speciale serie voelbare tekeningen: Studeren op de tast. De tekeningen zijn per thema gebundeld. Bekijk per onderwijsvorm wat er in onze collectie zit.
  • Een man bedient zijn laptop met brailleleesregel en heeft een smartphone in de andere hand
    Sneller werken met een Edu-tekstbestand?
    Werkt jouw leerling met Edu-tekstbestanden? Dan delen wij de beste tips om sneller te navigeren in het Edu-tekstbestand.
  • Maarten The
    Voor Maarten zijn edu-tekstbestanden een uitkomst
    Toen hij 21 was en volop studeerde werd Maarten blind door een netvliesloslating. Hoe pak je dan de draad weer op. En wat is er voor nodig? Edu-tekstbestanden bleken een oplossing te zijn.
  • Jongen leest schoolboek op zijn tablet.
    EPUB versus FotoPDF en Edu-tekstbestanden
    Wat is het verschil tussen de leesvormen EPUB, FotoPDF of Edu-tekstbestanden? Met een handig overzicht geven we je makkelijk en snel een indruk van de verschillen en overeenkomsten!
  • Jongen werkt met tablet terwijl hij in de klas zit.
    EPUB: Wat kun je er mee?
    EPUB is een nieuwe leesvorm. Maar wat kun je ermee? Welke functionaliteiten bevat het? En wat is de toegevoegde waarde van EPUB boven andere leesvormen zoals Edu-tekst en FotoPDF?
  • handen bedienen een brailleleesregel
    Lezen met een brailleleesregel
    Mensen met een visuele beperking gebruiken dikwijls hulptechnologie om digitale informatie te lezen. Bijvoorbeeld een brailleleesregel. Maar hoe werkt dat? Pas wanneer je begrijpt hoe hulptechnologie werkt, kun je publicaties écht aan de bron toegankelijk maken.