50 artikelen

  • meisje met hoge gestreepte roodwitte hoed leest in een groot boek
    Jumboleesplezier
    Behalve grootletterboeken maakt Dedicon ook boeken met Jumboletters voor slechtziende kinderen. Dat daar behoefte aan is blijkt wel uit de grote vraag.
  • schilderij Nonnetjes van Ville Close
    Nonnetjes in Voerman Museum Hattem voelbaar
    Voor het Voerman Museum Hattem maakte Dedicon 50 voelbare reproducties van het schilderij ‘Nonnetjes langs de Ville Close’. Daarmee kunnen blinde museumbezoekers het schilderij op de tast kunnen verkennen.
  • centrale hal van station Utrecht CS
    Utrecht CS
    Dedicon helpt ProRail met voelbare plattegronden. Hiermee worden treinstations een stuk toegankelijker voor blinden en slechtzienden.
  • stapeltje boeken met koptelefoon eromheen
    Luisterboeken versus gesproken boeken
    Bij Dedicon maken we een duidelijk onderscheid tussen luisterboeken en gesproken boeken. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten?
  • Hollandse polders met windmolens
    Special Energietransitie
    Het staat vast: we moeten anders omgaan met onze energiebronnen. Oftewel, energietransitie. Maar wat behelst die transitie dan? En hoe leg je dat uit aan iemand die blind is? De onafhankelijke redactie van Dedicon maakte er een audiospecial over.
  • Een oudere dame zit voor een laptop en helft verheugd de handen omhoog.
    Kranten en tijdschriften
    Voor de Koninklijke Bibliotheek (KB) maakt Dedicon leesboeken in gesproken vorm als ook een breed scala aan kranten en tijdschriften.
  • Replica van de verzetskrant in braille
    Replica verzetskrant in braille voor Verzetsmuseum
    In 2018 was het Verzetsmuseum Amsterdam de gelukkige winnaar van de RAAK Stimuleringsprijs. Een deel van de prijs is nu verzilverd; het Verzetsmuseum gaf aan Dedicon de opdracht om een replica van de eerste editie van de braille verzetskrant te maken. 
  • kind pilotenmuts kijkt door een verrekijker. Blauwe lucht op achtergrond
    De toekomst van braille
    Of braille nog wel de toekomst heeft met de verdergaande digitalisering? Deze vraag wordt dikwijls gesteld aan onze experts. Ja, luidt dan hun antwoord.
  • Bert van den Brink kijkt lachend in de camera en leunt op piano
    'Braille bladmuziek produceren is een specialiteit'
    Bert van den Brink is een succesvolle blinde musicus en ambassadeur van braille bladmuziek. Hij weet hoe belangrijk het is om zelf muziek te kunnen lezen en analyseren.
  • papierrollen bij brailleprinters
    Kilometers leesplezier
    Voor het maken van boeken in braille is er veel papier nodig. Geen gewoon papier, maar papier dat voldoende dik is om er puntjes in te drukken, zonder dat het kapot gaat. Hoeveel kilometer gebruiken we jaarlijks bij Dedicon? Onze experts sloegen aan het rekenen.
  • Detail van de voelbare tekening van DaVinci's Man van Vitruvius
    Afbeeldingen lezen met je vingers?
    We hoeven maar rond te kijken en ons oog valt op een poster, boekomslag, tv-scherm. Of we zien selfies, Insta-stories, stickers en emoticons op onze smartphones en laptops voorbij vliegen. Maar ja, wat heeft iemand die blind of slechtziend is daar nu aan? Met voelbare tekeningen kom je een heel eind.
  • voelbare tekening van logo Olympische Winterspelen 2022. Rechtsboven de QRcode.
    Voelbaar logo Olympische Winterspelen 2022
    In februari 2022 organiseert China de Olympische Winterspelen. Reden om kenmerkende beelden als het logo en de Olympische ringen voelbaar te maken voor blinde en slechtziende sportliefhebbers.
  • detail van de reliëftekening van Fokke & Sukke inclusief braille (3)
    Fokke & Sukke in braille
    Dedicon heeft een toegankelijke editie van Fokke & Sukke voor blinde mensen gemaakt. Een voelbare cartoon, met braille én beeldbeschrijving in audio.
  • Voelbare tekening van het zelfportret van Rembrandt dat hij in zijn sterfjaar (1669) schilderde
    Rembrandt en de Gouden Eeuw
    Dedicon maakte ter ere van de 350ste sterfjaar van de grote Hollandse meester een special voor blinden en slechtzienden. Een speciale audiouitgave waarin de luisteraar aan de hand wordt genomen en in vele facetten kan beleven hoe het in de tijd van Rembrandt eraan toeging.
  • stapel tijdschriften op tafel
    Beeldbeschrijving, een verrijking?
    In hoeverre zijn beeldbeschrijvingen een verrijking voor blinde en slechtziende lezers? Deze vraag staat centraal tijdens onderzoek onder lezers van aangepaste kranten en tijdschriften.
  • Nederlands landschapsfoto van een polder; rivier met daarover een brug waarover auto's rijden
    Te Nat of te Droog?
    We zijn regelmatig getuige van weersextremen; de ene keer kampen we met wekenlange droogte, op andere momenten juist weer met te véél water. Wat betekent dit voor het straatbeeld? Hoe komt het landschap eruit te zien ? En, hoe leg je dat uit aan iemand die blind is?
  • close-up van een okergele libelle tegen helderblauwe lucht
    Beeldbeschrijvingen voor tijdschrift Libelle
    Voor uitgeverij Sanoma maakt Dedicon beeldbeschrijvingen voor het tijdschrift Libelle. Anne Bottenheft, coördinator Beeld bij Dedicon, geeft een kijkje in de keuken.
  • een mol kruipt uit een hol
    'Zielsblij met twintig woorden’
    Annemiek van Munster is slechtziend en kan voor het eerst meegenieten van Wie is de Mol? dankzij audiodescriptie. Ze vertelt over haar ervaringen en over het belang van beeldbeschrijving.
  • voelbare tekening van vulkaan en vulkaanuitbarsting (dwarsdoorsnede)
    Voelbare tekeningen voor het onderwijs
    De vraag naar voelbare tekeningen voor blinde of slechtziende mensen neemt ieder jaar weer toe. Vooral voor het onderwijs zetten we veel visuele informatie om in voelbare vorm. En we leveren didactische aanpassingen van schoolopdrachten.
  • Een opengeslagen schoolboek, met de vergrote versie ernaast
    Schoolboeken in groot formaat
    Dedicon maakt vergrotingen van schoolboeken. De geprinte boeken hebben weliswaar een groot formaat, maar dat betekent niet per se dat leerlingen extra veel in hun rugzak moeten meesjouwen.