36 artikelen

 • trainer geeft uitleg aan groep mensen, daarbij wijzend op een whiteboard
  Europese uitgevers massaal klaargestoomd in toegankelijk publiceren
  Medio 2025 moeten uitgevers hun e-boeken conform Europese toegankelijkheidsrichtlijnen produceren. Met het oog op deze aanstaande wetgeving is Stichting Dedicon, samen met zes Europese partners, het project APACE gestart om uitgevers in Europa klaar te stomen door hen bewust te maken van en te trainen in toegankelijk publiceren.
 • icoon reputatie (vinkje boven 3 sterren)
  7 redenen voor toegankelijk publiceren
  Toegankelijk publiceren. Waarom zou je dat als uitgever willen doen? Is dat niet veel gedoe? En wat levert het op? We geven 7 overtuigende argumenten waarom toegankelijke publicaties de investeringen meer dan waard zijn. Het levert meer op dan je denkt!
 • Geneviève Waldmann (midden) ondertekent het ABC Handvest. Links op de foto: Caroline Mouwens. Rechts: Sanne Walraven (GAU). Foto: Jurjen Poeles
  Uitgeverijen ThiemeMeulenhoff en VBK ook op wereldlijst Accessible Books Consortium
  Met ondertekening van een internationale intentieverklaring voor inclusief publiceren hebben ook uitgeverijen ThiemeMeulenhoff en Veen, Bosch & Keuning een plek verworven op de wereldlijst van Accessible Books Consortium (ABC). Eerder al ondertekenden Gottmer en AMN het ABC Handvest.
 • ondertekening van het internationale ABC Handvest toegankelijk publiceren
  Eerste uitgeverijen ondertekenen ABC Handvest toegankelijk publiceren
  Gottmer en AMN hebben als eerste Nederlandse uitgeverijen het internationale ABC Handvest ondertekend. Met ondertekening van deze intentieverklaring zijn ze in Nederland koploper op het gebied van toegankelijkheid en hebben ze een eervolle plek op de wereldlijst van Accessible Books Consortium (ABC) verworven.
 • logo IPIP (Inclusive Publishing in Practice)
  Leerplatform over toegankelijk publiceren gelanceerd
  Uitgevers van digitale publicaties en andere geïnteresseerden in toegankelijk publiceren kunnen vanaf nu terecht op het online platform Inclusive Publishing In Practice (IPIP). Deze bevat gratis leermodules rondom toegankelijk publiceren.
 • man werkt lachend met laptop. boekenkast op achtergrond
  Uitgevers massaal getraind in toegankelijk publiceren
  Bijna 100 uitgeverijen hebben deelgenomen aan workshops Toegankelijk publiceren aan de bron. Dedicon verzorgde de inhoud, de projectorganisatie lag in handen van de Mediafederatie.
 • handen bedienen een brailleleesregel
  Lezen met een brailleleesregel
  Mensen met een visuele beperking gebruiken dikwijls hulptechnologie om digitale informatie te lezen. Bijvoorbeeld een brailleleesregel. Maar hoe werkt dat? Pas wanneer je begrijpt hoe hulptechnologie werkt, kun je publicaties écht aan de bron toegankelijk maken.
 • Fragment met Marian Oosting uit de video Wetgeving: Europese Toegankelijkheidsakte
  Wetgeving: 8. Europese Toegankelijkheidsakte
  De Europese Toegankelijkheidsakte wordt omgezet naar Nederlandse wetgeving en verplicht uitgevers om nieuwe, digitale uitgaven (w.o. e-books) op een toegankelijke manier te publiceren.
 • Fragment met Marian Oosting uit de video Wetgeving: VN Verdrag van Marrakesh
  Wetgeving: 6. VN Verdrag Marrakesh
  Het VN-Verdrag van Marrakesh is een belangrijk verdrag als het gaat om bevordering van het toegankelijk maken van publicaties en de uitwisseling over landsgrenzen heen ervan.
 • Fragment met Marian Oosting uit de video Wetgeving: Regeling Toegankelijke Lectuur
  Wetgeving: 5. Regeling Toegankelijke Lectuur
  In deze regeling staat voor wie en onder welke voorwaarden auteursrechtelijk beschermde werken naar een toegankelijke versie voor mensen met een leesbeperking kunnen worden omgezet.
 • Fragment met Marian Oosting uit de video Wetgeving: VN Verdrag Handicap
  Wetgeving: 4. VN Verdrag Handicap
  VN-Verdrag Handicap genoemd, komt voort uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en is in 2006 opgesteld. Het is de belangrijkste katalysator voor hoe wereldwijd wordt gekeken naar personen met een handicap.
 • Fragment met Marian Oosting uit de video Wetgeving: de Wet Gelijke Behandeling
  Wetgeving: 3. Wet Gelijke Behandeling
  De Wet Gelijke Behandeling, de AWGB, schrijft gelijke behandeling voor als het gaat om het aanbieden van werk, huisvesting, goederen en diensten.
 • Fragment met Marian Oosting uit de video Wetgeving: De Nederlandse Grondwet
  Wetgeving: 1. De Nederlandse Grondwet
  Marian Oosting legt uit wat de Nederlandse Grondwet inhoudt, het fundament van alle meer specifiekere wetten en regels. En daarmee ook de eisen die aan toegankelijkheid en toegankelijk publiceren worden gesteld.
 • fragment uit video Wetgeving: WCAG-richtlijnen. Marian Oosting en Emiel van Koot in gesprek.
  Wetgeving: 10. WCAG-richtlijnen (interview)
  Wie toegankelijke producten en diensten (zoals e-books) wil maken én aan wetgeving wil of moet voldoen, heeft standaarden nodig zoals de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG).
 • fragment uit video Wetgeving: Europese Toegankelijkheidsakte. Marian Oosting en Emiel van Koot in gesprek.
  Wetgeving: 9. Europese Toegankelijkheidsakte (interview)
  De Europese Toegankelijkheidsakte wordt binnenkort in Nederlandse wetgeving opgenomen. Een belangrijke richtlijn voor iedereen die informatie publiceert en uitgeeft.
 • Thumbnail van de videoreeks Toegankelijkheid - Basisprincipes. Presentator Emiel van Koot
  Basisprincipes Toegankelijk publiceren (videoreeks)
  In 7 korte video's legt didactische specialist Emiel van Koot de basisprincipes van toegankelijk publiceren uit. Een 'must' voor iedereen die publicaties aan de bron toegankelijk moeten maken.